Laserele pot fi împărțite în două categorii principale în funcție de efectele lor biologice:
- Înaltă putere = “lasere dure” – lasere chirurgicale
- Scăzută putere = “lasere moi” – lasere medicale
Laserele chirurgicale cu putere mare sunt potrivite pentru diverse intervenții chirurgicale datorită efectelor termice foarte puternice (efecte termice: tăiere, vaporizare, coagulare).
Laserele moi folosesc efectul fotochimic al luminii laser pentru a iniția procese biologice benefice.
Cum funcționează terapia cu laser moale?
Încă din 1947, cercetările au arătat că mitocondriile din celulele corpului nostru sunt sensibile la lumină. Laserul moale are un efect de biostimulare asupra organismului viu, ceea ce înseamnă că celulele și țesuturile, iluminate cu “lumină laser moale”, se pot regenera mai rapid (de exemplu, accelerarea vindecării rănilor). De asemenea, lumina laserului crește metabolismul celulelor și producția de noi celule, țesuturi și capilare. Lumina moale a laserului stimulează, de asemenea, sistemul imunitar.
Pe scurt: lumina laserului stimulează capacitatea organismului de a se vindeca!
Pe lângă aceasta, are multe efecte benefice asupra organismului: de exemplu, reduce inflamația și umflarea, ameliorează durerea, reduce tensiunea musculară…
Care sunt efectele fiziologice ale luminii laserului moale?
Tratamentul cu laser moale are trei efecte de bază asupra organismului uman:
- Alinarea durerii
- Efect antiinflamator
- Efect de biostimulare – stimulează capacitatea organismului de a se vindeca singur!
În corpul nostru, lumina laserului activează anumite procese enzimatice care declanșează producția de ATP. ATP (adenozintrifosfat) este cea mai importantă formă de energie care alimentează toate reacțiile chimice din fiecare celulă a corpului. Ca rezultat al producerii sporite de energie, funcționarea celulelor (metabolismului) este mai eficientă, regenerarea este mai rapidă și timpul de vindecare a bolilor este redus.
Tratamentul cu laser moale nu doar ameliorează simptomele bolilor, ci în multe cazuri elimină și cauzele, rezultatul unui proces biologic și chimic complex.
Care este cea mai eficientă putere a laserului pentru tratament?
Depinde de boala pe care doriți să o tratați.
Laserele moi mai simple pot fi achiziționate în intervalul 1-10 mW, care au timp de tratament extrem de lung și sunt potrivite doar pentru stimularea suprafeței pielii. Din perspectivă medicală, au o eficiență scăzută.
Un alt interval este de la 30-250 mW, care este potrivit pentru tratamentul țesuturilor subcutanate, mușchilor, ligamentelor și articulațiilor mici. Cu toate acestea, această gamă nu este încă suficient de eficientă pentru a ameliora durerea sau a regenera mușchii și cartilajele mai profunde.
400-2000 mW reprezintă cea mai înaltă categorie a laserelor moi. Studiile clinice extinse și experiența practică au arătat că la această putere se pot obține rezultate excelente în ameliorarea durerii, chiar și în cazurile în care laserele cu putere mai mică au fost ineficiente. Castano a demonstrat experimental că în cazul durerilor la nivelul genunchilor, laserele infraroșii cu putere mare pot obține rezultate similare cu tratamentul cu injecții de steroizi (dexametazonă).
Echipa de medici maghiari condusă de Dr. Klára Barabás a demonstrat experimental că laserele infraroșii cu putere mare (25 J/cm2) pot fi utilizate pentru a iniția procese biochimice necesare pentru regenerarea cartilajului.
Tehnologia Safe Laser
Tehnologia Safe Laser constă în faptul că o suprafață specială de dispersie transformă fasciculul de lumină laser, periculos pentru ochi, într-un fascicul complet inofensiv pentru ochi.
Datorită acestei noi tehnologii, aceste “lasere moi” speciale pot fi utilizate în siguranță și acasă!
Dispozitivele Safe Laser au o sursă de lumină laser nouă și specială, care, similar cu alte lasere, emite lumină polarizată, coerentă și monocromatică, dar spre deosebire de laserele obișnuite, lumina sa nu este paralelă și nu poate fi focalizată optic într-un punct.
Această nouă tehnologie se numește “laser sigur”.
Leziunile oculare sunt cauzate de faptul că lumina care ajunge la lentilă este concentrată pe o suprafață mai mică și densitatea rezultată a puterii poate deteriora ochiul.
Lumina din laserele obișnuite (aproape paralele) poate ajunge la lentila ochiului și o poate focaliza într-un punct. Densitatea rezultată a puterii poate deteriora ochiul.
Optica “laserului sigur” dispersează lumina laserului cu ajutorul unui sistem de lentile.
Urmărește o suprafață de dispersie secundară (terțiară) mare, care se asigură că lentila ochiului nu poate focaliza lumina într-un punct. Astfel, lumina se dispersează pe o suprafață mare în planul focal, astfel încât să nu se creeze o densitate daunătoare de putere.
Dispozitivele Safe Laser sunt clasificate ca dispozitive laser de clasă I și II în materie de siguranță.
Nu este necesară purtarea ochelarilor de protecție laser.
Totuși, trebuie respectate regulile de siguranță pentru laserele de clasă I și II!
SL500 Infra și SL1800 Infra = dispozitive laser de “clasă 1”,
SL150 = dispozitiv laser de “clasă 2”,
conform MSZ EN60825-1 “Cerințe de siguranță pentru radiații laser pentru produse laser”.
- Clasificarea a fost realizată conform cerințelor standardului pentru radiații difuze.
- Măsurătorile și clasificarea au fost efectuate de laboratorul optic al Centrului de cercetare fizică Wigner (anterior KFKI-SZFKI).
- Nu priviți în fasciculul laser sau nu îl direcționați către ochii altor persoane!
- Nu îndreptați fasciculul laser către o suprafață reflectorizantă!
- Radiația de 660 nm emisă de dispozitivele laser (SL30 și SL150) nu este periculoasă pentru ochi, deoarece reflexul automat de clipire al ochiului (cu un timp de reacție de 0,25 s) oferă protecție. Dacă nu există niciun dispozitiv optic (de exemplu, o lentilă convergentă), nu sunt necesare mijloace de protecție (cum ar fi ochelarii).
- Densitatea de putere a sistemului laser (SL500 Infra) la distanța de observație definită de standard îndeplinește condițiile pentru clasa laserului 1 și este sigură pentru ochi.
- Dispozitivul trebuie ținut departe de copii!
- Dispozitivul trebuie pornit doar atunci când este îndreptat spre zona țintă!
- Nu utilizați dispozitivul dacă este deteriorat sau nu funcționează!
- NU DEMONTAȚI optică sau nu porniți optică dacă este deteriorată!
- Pentru a evita pericolele, service-ul ar trebui efectuat doar de către producător.
- Utilizatorul trebuie să folosească dispozitivul pe propriul risc. Producătorul sau distribuitorul nu sunt responsabili pentru pagubele cauzate de utilizarea incorectă.